Orzechy włoskie zwiększają liczebność dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym

27 lipca 2017, 12:23

Jedzenie orzechów włoskich może zwiększać liczebność dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym.



Rozwój językowy zaczyna się jeszcze przed urodzeniem

18 lipca 2017, 12:24

Miesiąc przed narodzinami dzieci Amerykanek potrafią odróżnić, czy ktoś mówi do nich po angielsku, czy po japońsku.


NICER – wyjątkowy instrument na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej

18 lipca 2017, 11:08

Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej rozpoczęło pracę wyjątkowe urządzenie, Neutron star Interior Composition Explorer (NICER). Jego zadaniem jest badanie gwiazd neutronowych, najbardziej gęstych obiektów we wszechświecie.


Prebiotyk z żurawiny

11 lipca 2017, 11:54

Bifidobakterie, bakterie wchodzące w skład ludzkiego mikrobiomu, wykorzystują węglowodany z żurawiny jako prebiotyk. Eksperymenty zespołu z Uniwersytetu Massachusetts w Amherst potwierdziły, że bakterie metabolizują (fermentują) ksyloglukany.


Oddechowa perystaltyka jelit

11 lipca 2017, 11:00

Do tego, by krew i tlen krążyły w organizmie, większość organizmów wykorzystuje serce. Ostatnio biolodzy odkryli jednak, że u kikutnic (tzw. pająków morskich) odpowiada za to zupełnie inny narząd: "bijące" jelito.


Bakterie mikrobiomu wpływają na naszą sferę emocjonalną

5 lipca 2017, 11:24

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles zidentyfikowali bakterie mikrobiomu, które oddziałują na regiony mózgu związane z emocjami i zachowaniem.


Po co strusiowi 2 rzepki? Oto jest pytanie...

3 lipca 2017, 13:24

Strusie to jedyne zwierzęta, które mają podwójną rzepkę. Jej przeznaczenie pozostaje ewolucyjną tajemnicą. Jak podkreśla doktorantka Sophie Regnault z Królewskiego College'u Weterynaryjnego, zrozumienie konfiguracji rzepki u różnych zwierząt może pomóc w ulepszeniu projektu protez, interwencji chirurgicznych, a nawet stawów robotów.


Piwo z probiotykami na odporność i zdrowe jelita

28 czerwca 2017, 16:41

Na Narodowym Uniwersytecie Singapuru (NUS) powstało probiotyczne piwo w stylu sour (kwaśne), które zwiększa odporność i sprzyja zdrowiu przewodu pokarmowego.


Receptory smaku kwaśnego wykrywają również wodę

2 czerwca 2017, 11:32

Receptory smaku kwaśnego odpowiadają również za wykrywanie wody.


Znany lek na cukrzycę poprawia poziom cukru, modyfikując mikrobiom

2 czerwca 2017, 10:11

Lek na cukrzycę - metformina - kontroluje poziom glukozy we krwi, modulując mikrobiom jelit.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy